Gyakran hangzik el basszusgitáros „hímek” szájából, hogy a "hangszerük férfias", éppen ezért nem nézik jó szemmel, ha egy nő basszusgitárt ragad, vagy a dobok mögé ül. Az említett példához hasonló témakörben végeztek rövid felmérést a BBC munkatársai a Brit fiatalok körében. Annak próbáltak utána járni, hogy milyen szinten befolyásolja a hangszerválasztást a kezdőknél a nemi jelleg. Amikor az iskolás gyerekek tanulás céljából hangszert választanak, gyakran befolyásolják őket nemi sztereotípiák. A fiúk miért nem hárfáznak, vagy a lányok miért nem basszusgitároznak?

Az okok között szerepelnek olyan egyértelmű tények, mint például a hangszer mérete, ami a testi jellemzőkből eredeztethető. A nagyméretű eszközöket inkább a fiúk, míg a kisméretűeket a lányok kedvelik inkább. Kevésbé megfogható viszont azon álláspont, hogy a hangszer hangmagassága is éppen annyira befolyásoló tényezőként szerepel a fiataloknál, mivel a magasabb, lágyabb hangzásúakat a lányok (fuvola, oboa, klasszikus gitár), míg a mély és dinamikusabb, harsányabb megszólalású hangszereket a fiúk választják (tuba, harsona, dobok, basszusgitár, elektromos gitár). A fiúknál egy másik tényező az lehet, hogy rézfúvósokat és dobokat évszázadok óta használnak „katonai célokra” is, és ezért ezek a hangszerek régóta a háborúskodással, a harciassággal vannak kapcsolatba hozva, ami szintén egy férfias dolognak számít. A felmérésből kiderült az is, hogy a nemi jelleg 6éves korig nem játszik szerepet a hangszer kiválasztásában, viszont a szülők erős befolyással bírnak a gyermekeik irányába és ők azok, akiknél már kialakultak és gyökeret vertek a sztereotípiák, ezért igyekeznek a fiúkat és lányokat az önmaguk, tehát a szülők által helyesnek vélt hangszer irányába terelni. A megkérdezett tinédzserek között azonban sok olyan véleménnyel találkoztak a felmérést végzők, miszerint a korai szülői „befolyásoltság” hosszú távon frusztrációhoz vezetett bennük és úgy érzik a fiatalok, hogy nem a megfelelő hangszeren tanultak hosszú éveken keresztül. Agilis tinédzserek új utakra merészkednek és autodidakta módon vagy egyéni tanár által keresik meg a maguk útját a régen vágyott hangszerfajtán, de itt felmerül a kérdés, hogy vajon a korai gyermekkorban „elvesztegetett” évek egy nem kedvelt hangszeren mennyire befolyásolják pozitívan vagy negatívan a későbbi zenei tanulmányaikat. Azonban ezekre a kérdésekre valószínűleg csak egy jóval átfogóbb felmérés tudna választ adni.           Deák Tamás -machine-       forrás: BBC News

                                    

 

Szerző: -machine-  2010.11.03. 06:47 3 komment

Címkék: csaj nők csajok basszusgitáros

A bejegyzés trackback címe:

https://bassguitar.blog.hu/api/trackback/id/tr992418703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

truegesa 2010.11.07. 10:58:16

Én egy 23 éves basszusgitáros hölgyemény vagyok, 3 éve játszom ezen a hangszeren.
Valóban, elég nehéz is volt az elején, és volt mikor nem is szerettem ezt a fajta hangszert, de mostanra a zongora mellett ez az egyik kedvencem.
Nőknek tényleg kisebb testű basszus gitár való, már csak azért is, mert jobban mutat (ami szerintem egy nőnek fontos lehet). Nekem pl. egy Aria-m van, szép kicsi fekete testtel.
Na amúgy tényleg elég nehéz kijátszani a hangokat "a gitárnyak hosszúsága" miatt, de erre valók a trükkök.
Én azt javaslom, ne legyenek előítéletei egy női basszusgitárossal szemben senkinek se, mert ezt is embere válogatja, ki a jobb és ki a rosszabb még a férfi zenészek között is.
Lányoknak meg hajrá, egyre nagyobb a keletje ennek a szép és valójában férfias hangszernek:) Erőre fel hozzá!;)

m.a.c.h.i.n.e. 2010.11.07. 13:20:08

@truegesa: Aria? Akkor van egy tippem, hogy debreceni vagy! :-)

pepita ceruza · http://8003713474976809073.slide.com/?public_pr=true 2011.12.26. 13:04:42

a fotón a Manökken Proletarz basszusgitárosa Karvalics Viktória.(ha, már felhasználtátok őt(nagyon helyesen!) illusztrációnak:)))))
süti beállítások módosítása