...legyen ez egy új rovat címe, amibe spontán "beleszórok" olyan, általam hasznosnak vélt információkat és okfejtéseket, amik szorosan kapcsolódnak a bass-hez. A rovatot megtöltő tartalmat nem én írom, hanem a csodás "copy+paste" kombó segítségével "pattintom" be ide. Ezek szubjektív tartalmak, tehát ha "hibát" találsz a mátrixban, akkor jelezd (ne nekem)! Használd a komment ablakot és érvelj, lájkolj vagy hételj! :)

Deák Tamás -machine-

MLP

Az MLP mint brand még a 80-as években vert gyökeret. Laci akkoriban készített egy két hangszert, főleg magának, akkoriban ugye korlátozottan lehetett csak jobb minőségű hangszerhez jutni. A rendszerváltással ez a probléma megszünik és évekig nem készült MLP hangszer, cca 5 éve aztán újra kedve támadt Lacinak elővenni ezt a projektet és Barabás Tomival intenzíven konzultálva fejlesztésekbe kezdett. Az MLP fő fejlesztési iránya és a piacon elfoglalt helye, az a minőségi és megkérdőjelezhetetlen alkotórészekből (hardware, elektronika, pick-up) minőségi módon összerakott hangszer, ami hangilag a vintage-modern vonalat követi. Hipshot, ABM szerelékek, Norstrand, Haussel pick-upok, újabban EMG és Kent Armstrong speciális hangszedője is megfordul, illetve az enyémben ugye a Woodhead.
Speciális NOLL MLP custom elektronika, kétsávos középszabályzás, passzív tónus szabályzás.
A hangot ismeritek, a vintage iránytól kiindulva a modernebb felé esik.
Az egyedi kéréseimet Laci szem előtt tartotta, ha vitatta is amit kérek úgy készítette el ahogy kértem, gondolok itt a 35-ös menzúrára, a rejtett jack aljzatra, a 22 bundra.
A hangját szeretem és nem csak azért mert az enyém!
Közületek többen is kipróbálták már, Kcicu, Gergő, Hunyusz, Laca, Phonaak. Jelenleg is több projekten dolgozik Laci, pl Louis barátunk hangszere is érdekes ami egy üreges testű fretless volt, csak bebundozódott, piezzós húrláb, egyedi fa húrláb, stb.
Az elmúlt 1 év a minőség fejlesztésével telt, korábban ebben volt egy kicsit gyengébb a Laci de ez már a múlt, sikerült olyan felületkezelési eljárásokat kidolgozni ami a helyére emeli ezeket a hangszereket. Magyarországon talán a legelterjedtebb márka az MLP, csak tippelek, de úgy kb. 60 db készülhetett az elmúlt években. -sok ismert zenész tulajdonában van MLP hangszer. Barabás Tomi, Temesi Berci, Vígh Arnold stb. (a szerk.)- A következő lépés a külföldi értékesítési szálak felvétele kell legyen.

Blasius

Mihályi Balázsék hangszerész élete két részre tagolódik. Cca 15 éve egy közösségben dolgoztak Szőke Tasi Zoltánnal, a marketing-értékesítési vonalat Bíró Ádám csinálta, ami miatt mindenki vele azonosította a RÉ márkanevet. A közös munka valamikor 10-12 évvel ezelőtt megszakadt, Szőke Tasi Zoltán sajnos elhalálozott, Balázsék pedig évekre szögre akasztották a hangszerész szerszámokat. Két éve a Hangfoglaláson aztán a "semmiből" újra előálltak 10-12 db hangszerrel. Egyedi dizájn, hibátlan kivitelezés. Mikor legelőszőr megpengettem egy Blasiust az csalódás volt, ugyanis egy pici GK kombón játszottam, ami annyira torzított, hogy alkalmatlan volt bármilyen hang észlelésére. Gyorsan szereztek egy jobb cuccot és a helyére került minden. Elsőre annyira újszerű volt a dizájn hogy még itt, ezen a fórumon is vitát szült a dolog. Ha azonban adunk időt arra, hogy a szemünk és az agyunk megszokja a látványt, már nem is olyan extrém a dolog. A Blasius abszolút a kísérletező és az innovációban előre törő márka. A modern, széles sávú hangot célozzák meg elsősorban. Bátran próbálnak ki mindent amit lehet, sőt, nagyon pártolják a magyar fejlesztők termékeit, pl Woodhead, Jeti, Sublime, ZolkoW, Prolude. A húrláb is saját fejlesztés és egy közeli üzem készíti számukra. Sajátos felületkezeléseket használnak. Nem értek igazán hozzá, de a matt pácolás, matt lakkal ugyanúgy előfordul, mint a pác, a magas fényű lakkal kombinálva. A legérdekesebb felület számomra a homokszórt felület, az én gitárom is ilyen lett, egy pici pác után, a fémtisztításra használt homokszóró berendezéssel koptatják meg a fát, ami a puha részekből kimar egy kicsit, és az erezetet szépen kiemeli.
A Blasius inkább külföldre gyárt és megpróbál a nagy európai piacokon helyet találni, nem is sikertelenül. Idén tavasszal kiállítottak Frankfurtban, és már jövőre is helyük van a kiállításon. Ez persze nem azt jelenti, hogy hazai megrendeléseket nem elégítenek ki, sőt!
Rugalmasak, a saját elképzeléseimet abszolút figyelembe vették, és egy korrekt hangszer készült számomra hibátlan kivitelben. Ezt még nem nagyon láttátok mert friss dolog, Hunyusz és Hclaca játszott már rajta.

-Tóth Szabolcs(Bassplanet)-

 

Szerző: -machine-  2010.12.15. 08:34 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bassguitar.blog.hu/api/trackback/id/tr752516926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása